Op zoek naar het beste peuterboek van 2023? Hier vind je de top 5!

Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Je vergoot door te lezen namelijk niet alleen je woordenschat, maar krijgt ook een betere kijk op het leven. Het is zelfs zo dat vele boeken belangrijke levenslessen bevatten. Daarom wil je kinderen al op jonge leeftijd interesseren in lezen. Dit doe je door boeken aan hen voor te lezen wanneer ze nog niet zelf kunnen lezen. Kunnen ze uiteindelijk wel zelf lezen, dan geef je hen boeken die passen bij hun leesniveau en interessegebied.

Zoek je nu naar het beste peuterboek voor jouw kind? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Wij laten je namelijk kennis maken met de leukste en beste boeken voor peuters. Je vindt hier dus gemakkelijk het beste peuterboek voor jouw kleine spruit.

Beste peuterboek van 2023

Zoeken naar een peuterboek hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn namelijk veel verschillende boeken voor kinderen van deze leeftijdsklasse geschreven. Hieronder vallen onder andere doe-boeken, voorleesboeken en aanwijsboeken. Doordat de boeken zijn geschreven voor peuters, kunnen kinderen zich goed inleven in deze boeken. Het vinden van het beste peuterboek is dus super eenvoudig. Weet je toch niet welk boek je kunt uitkiezen? Geen nood. We hebben namelijk een top 5 voor je samengesteld. Hierbij hebben we ervoor gezorgd dat elk boek is gerecenseerd. Je kiest dus niet voor het eerste het beste boek dat je tegenkomt, maar maakt een goed geïnformeerde keuze. Ben je benieuwd naar de selectie? Lees dan snel dit artikel en kies jouw beste peuterboek uit!

1. Nijntje sinterklaas omdraaiboek

Peuters luisteren niet altijd aandachtig wanneer je een boek aan hen voorleest. Daarom is het in sommige gevallen nodig om een boek uit te kiezen waar het kind mee kan spelen. Als je weet dat het kind met het boek zal spelen, dan kies je niet voor een papieren boek.Nijntje sinterklaas omdraaiboek Een dergelijk boek zou immers kunnen beschadigen. Om ervoor te zorgen dat je kind er lang van kan genieten, kies je voor een boek met hardkartonnen bladzijden. Wij kennen een dergelijk boek dat wellicht het beste peuterboek voor jou kan zijn. Hier verwijzen we naar het boek Nijntje sinterklaas omdraaiboek. Dit boek is superleuk als cadeau. Het gaat namelijk om een dubbeldik omdraaiboek van het populaire konijntje Nijntje.

In het boek zijn er twee sinterklaasverhalen. Nijntje sinterklaas omdraaiboek is daarom ook perfect als je je kind wil leren over het sinterklaasfeest. De namen van de twee verhalen in het boek zijn “Nijntje zet haar schoen” en “Nijntje zingt voor sinterklaas”. Eigenlijk spreken de titels van de verhalen voor zich. In Nijntje zet haar schoen lees je namelijk over wat er allemaal zal gebeuren. Zo komt je kind meer te weten over de aankomst van sinterklaas. Daarnaast vertelt Nijntje ook wat je kind in zijn/haar schoen kan vinden. In het andere boek staan er sinterklaasliedjes geschreven. Je komt liedjes tegen van “Zie ginds komt de stoomboot” tot “Dag Sinterklaasje”. Zing dus gezellig mee als je het beste peuterboek over Nijntje aan jouw kind voorleest.

Eigenschappen van het boek Nijntje sinterklaas omdraaiboek:

 • Bij dit boek is de aanbevolen leeftijd ongeveer 1,5 jaar.
 • De verhalen in dit boek zijn eerder afzonderlijk verschenen.
 • Je kunt het eerste verhaal zien als een handboekje voor peuters over het sinterklaasverhaal.
 • In het tweede verhaal kom je bekende sinterklaasliedjes tegen, die je samen met je kind kunt zingen.
 • Het vierkant omkeerprentenboek heeft lichtglanzende, hardkartonnen bladzijden en 2 afgeronde hoeken.
 • Beide verhalen zijn prachtig geïllustreerd met de bekende simpele, maar duidelijke tekeningen die zijn ingekleurd met heldere kleuren.

2. Nijntje aanwijsboek

Veel peuters zijn dol op de verhalen over Nijntje. Het konijntje is namelijk enorm populair en komt behalve in boeken ook op de tv voor. Daarom is het een goed idee om te kiezen voor een boek over Nijntje. Is jouw beste peuterboek een boek over Nijntje aanwijsboekhet bekende konijntje? Moet het bovendien gaan om een aanwijsboek zodat je kind gezellig mee kan doen? Dan kennen wij het ideale boek voor jou, namelijk Nijntje aanwijsboek. Zoals de titel doet vermoeden, gaat het hier om een aanwijsboek. Dit boek is voor jou en je peuter wellicht het beste peuterboek. Het boek is namelijk lekker groot en stevig. Ook is het boordevol plaatjes.

Doordat er is gezorgd voor prachtige plaatjes, geniet je peuter met volle teugen van het boek. Hij/zij kan er ook nieuwe woordjes uit leren. Er is namelijk steeds gezorgd voor een ander thema. Zo kom je onder andere de thema’s “Op de boerderij” en “In het verkeer tegen”. Aan de onderkant van de pagina’s staan steeds de woorden genoemd die voorkomen op het plaatje. Daarbij is er ook gezorgd voor lidwoorden. Voorlezers met Nederlands als de tweede taal worden dus geholpen bij het benoemen van de plaatjes. Koop dus gauw het boek Nijntje aanwijsboek en leer je kind allerlei nieuwe woordjes.

Eigenschappen van het boek Nijntje aanwijsboek:

 • Dit verzorgde, aantrekkelijke boekje is gericht op peuters vanaf ongeveer 2 jaar.
 • Het gaat hier om een groot, hardkartonnen prentenboek met 2 afgeronde hoeken.
 • Aan de onderkant van de pagina’s staan de woorden genoemd, inclusief lidwoorden.
 • Peuters kunnen in dit boek voorwerpen uit hun dagelijkse omgeving aanwijzen en leren benoemen.
 • Per dubbele pagina is er gezorgd voor een ander thema, zoals “eten en drinken”, “aankleden” en “in de dierentuin”.

3. Van wie zijn deze billen?

Een kind vindt het prettig om naar een verhaal te luisteren als hij/zij een eigen inbreng heeft. Daarom zie je dat het vaak voorkomt dat kinderboeken rijmpjes bevatten. Na verloop van tijd kan het kind gezellig met je “meelezen”. Ook boekjes, waar het kind de Van wie zijn deze billenkans krijgt om te raden, zijn leuk. Zo draag je bij aan de ontwikkeling van het denkvermogen van je kind. Is daarom jouw beste peuterboek een boekje om te raden? Dan kennen wij een ideaal boekje voor je. We verwijzen hier naar het boek Van wie zijn deze billen?. Dit boek is wellicht het beste peuterboek voor jou. Het gaat namelijk om een boekje om te raden.

Hoewel er als het ware raadsels zijn opgenomen in het boek, blijft het raden leuk. Er zijn namelijk 9 dieren verwerkt in het boek. Deze dieren zijn afkomstig uit kinderen hun eigen omgeving. Denk maar aan de (kinder)boerderij of de dierentuin. In het boekje kom je dus dieren tegen zoals varkentjes, katten, eenden en olifanten. Op elke dubbele pagina vind je op de rechterhelft het achterste van een dier. Aan de linkerzijde wordt er in een tot drie zinnen de vraag gesteld wie het kan zijn. Als je onder of achter een stevige flap in de illustratie kijkt, dan zie je het hele dier. Je laat je kind dus meteen weten of hij/zij goed heeft geraden. Het boek Van wie zijn deze billen? is leuk voor jong en oud.

Eigenschappen van het boek Van wie zijn deze billen?:

 • Dit boek is bedoeld om te raden en te lachen.
 • Het leuke aanwijsboek is bedoeld voor kindertjes vanaf ongeveer 2 jaar.
 • In het boek zie je steeds het achterste deel van een dier en moet je raden om welk dier het gaat.
 • Doordat er steeds in rijmvorm wordt gevraagd om welk dier het gaat, is ook het voorlezen van het boekje leuk.
 • Je komt in dit boek bekende dieren van de (kinder)boerderij en de dierentuin tegen zoals een olifant en een egel.

4. Bobbi 31 – Bobbi viert sinterklaas

Voor kleine kinderen is alles om hen heen nieuw. Ze ontdekken daarom steeds nieuwe dingen. Als je hen daarbij wil helpen, kun je boeken over verschillende onderwerpen aan hen voorlezen. Zo leren ze nieuwe woordjes, maar komen ze ook meer te weten overBobbi 31 - Bobbi viert sinterklaas de wereld en onze gewoonten. Denk je maar eens in dat een kind in eerste instantie niet begrijpt waarom hij/zij cadeautjes krijgt van Sinterklaas. Als je je kind dus goed wil voorbereiden op deze viering, dan kun je een boek over Sinterklaas voorlezen. Is het beste peuterboek voor jou een boekje over Sinterklaas? Dan kies je voor het boek Bobbi 31 – Bobbi viert sinterklaas. Dit boek is wellicht het beste peuterboek voor jouw kind, omdat het over de sinterklaasviering gaat.

In het boek Bobbi 31 – Bobbi viert sinterklaas wordt er gesproken over Sinterklaas. Het beertje Bobbi mag namelijk bij de intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet een stukje meerijden op het paard. In de avond zingt hij tevens een liedje bij de haard. Daarna zet hij zijn laars, met een wortel voor het paard. Wanneer hij ’s morgens wakker wordt, liggen er 2 cadeautjes. Het ene cadeautje is voor Bobbi en het andere cadeau voor olifantje Ollie. Door dit boek dus voor te lezen aan je kind, leer je hem/haar over de viering van dit feest. Ook laat je hem/haar zien wat kindertjes moeten doen om een cadeau te krijgen.

Eigenschappen van het boek Bobbi 31 – Bobbi viert sinterklaas:

 • Als je kind dit boek leuk vindt, kun je ook de andere boekjes over Bobbi voorlezen.
 • In dit boek wordt beschreven wat er gebeurt wanneer Sinterklaas en Zwarte Piet komen.
 • Dit boekje voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar bevat vriendelijke tekeningen en rijmpjes.
 • Op de linkerpagina staat er steeds een vierregelig rijmpje met een detailtekening en op de rechterpagina een grote ingekleurde tekening.

5. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Sommige tieners en volwassenen vinden het leuk om mysterieboeken te lezen. Er is in dergelijke boeken iets vreselijks gebeurd, maar men weet niet wie de dader/veroorzaker is. Je komt tijdens het lezen dan aan de hand van kleine details op het spoor Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeftvan de dader. Ben jij als ouder dol op dergelijke boeken? Dan is er een manier om je kind ook kennis te laten maken met dergelijke boeken. Er zijn namelijk ook mysterieboeken geschreven voor peuters. Moet jouw beste peuterboek daarom een mysterieboek zijn? Dan kies je voor het boek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Dit boek is wellicht het beste peuterboek voor je kind. Het gaat hier namelijk om een mysterieboek.

Dit mysterieboek is echter speciaal gericht op jonge lezers. Zo kun je het verhaal al voorlezen aan kindertjes vanaf ongeveer 1 jaar. Waar gaat het boek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft eigenlijk over? Dit boek gaat over een kleine mol. Op een dag steekt hij zijn kop boven de grond en dan gebeurt het… iets dat rond en bruin is komt precies op zijn kop terecht. Het ding ziet er een beetje uit als worst. De mol ontdekt dat het om poep gaat. Daarom gaat hij op zoek naar de dader. Om de dader te vinden, moet elk dier dat de mol tegenkomt zijn ontlasting laten zien. Een paar vliegen helpen de mol ook met zijn onderzoek.

Eigenschappen van het boek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft:

 • Dit boek is een mysterieboek voor kindertjes vanaf ongeveer 1 jaar.
 • De tekeningen in het boek hebben niets van hun kracht verloren en blijven humoristisch.
 • In het boek heeft een dier gepoept op de kop van een kleine mol, die vervolgens op zoek gaat naar de dader.
 • Om te ontdekken wie er op zijn kop gepoept heeft, wil de kleine mol de ontlasting van alle dieren die hij tegenkomt zien.